Lachugueto
Lactuca serriola
Asteraceae Compositae
Àutri noum : Lachugo-fèro, Escarolo, Lachugo-bastardo, Lachugo-sóuvajo, Douceto.
Noms en français : Laitue sauvage, Saint-joseph.
Descripcioun :Se recounèis l'estiéu à soun long pecout que porto de pichòti flour jauno. Li fueio soun peréu forço retaiado à -n-aquelo pountanado. L'ivèr formo uno rouseto emé de fueio pulèu largo e qu'an uno renguiero de péu sus lou dessouto que vènon espinous emé l'age (fotò).
Usanço :La lachugo-fèro bèn jouino èi manjado coume ensalado champanello. Uno pau mai vièio, li fueio après soun amaro e mai duro. A passa tèms se disié qu'èro depurativo e que lavavo lou cors à la primo. Li formo cultivado de lachugo vènon d'aquelo planto.
Port : Erbo
Taio : Pancaro entresigna
Fueio : basalo
Tipe bioulougico : Pancaro entresigna
Cicle bioulougico : Pancaro entresigna
Gènre : Lactuca
Famiho : Asteraceae
Famiho classico : Compositae
Ordre : Asterales
Coulour de la flour :
Jauno
Petalo : >6
Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna
Flourido :
Estiéu
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Remarco : Ensalado champanello
Liò : Champ
- Colo
Estànci :
Pancaro entresigna
Couroulougi :
Pancaro entresigna
Ref. sc. : Lactuca serriola L., 1756
Pan-de-cougiéu
Oxalis acetosella
Oxalidaceae
Àutri noum : Pan-de-couvènt, Pan-de-couguou, Pan-de-couènt, Crousadello, Pascalo.
Noms en français : Oseille des bois, Surelle.
Descripcioun :Lou pan-de-cougiéu trachis en tapis dins li bos fres e umide de mountagno. Se recounèis à si fueio di tres fuioun en couor e à si pichòti flour clinado en campano blanco e veinado de roso. Flouris pèr Pasco (Pascalo).
Usanço :Es uno planto manjadisso en ensalado o cuecho (soupo, oumeleto...). Douno un bon goust acide. Pamens faudrié pas trop n'en manja malodi l'acide óussali (graviho dins li ren). Lou pan-de-cougiéu se manjo en mountagno à la sourtido de l'ivèr pèr reviscoula lou cors. Èi couneigu peréu pèr sougna lis acamp de la bouco o dóu cors. Èi tambèn richo en vitamino C.
Port : Erbo
Taio : 3 Ã 12 cm
Fueio : coumpausado
Tipe bioulougico : Emicriptoufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Oxalis
Famiho : Oxalidaceae
Ordre : Oxalidales
Coulour de la flour :
Blanco
Petalo : 5
Ø (o loungour) flour : 12 Ã 20 mm
Flourido : Printèms
Sòu : Si
Autour basso e auto : 0 Ã 2200 m
Aparado : Noun
Abriéu à jun
Liò : Bos fres
- Bos umide
Estànci : Mountagnard à Subaupen
Couroulougi : Bourealo
Ref. sc. : Oxalis acetosella L., 1753