Engraisso-porc
Hypochaeris radicata
Asteraceae Compositae
Àutri noum : Pèu-de-grapaud, Mourre-de-móutoun, Poutarié, Erbo-de-l'esparvié, Balavar.
Noms en français : Porcelle enracinée, Porcelle à forte racine.
Descripcioun :L'engraisso-porc fai uno rouseto de fueio espesso, pulèu pelouso, un pau verdalo e dentado. Li bratèio de la flour coumpausado an uno renguiero de péu blanc (fotò). Se destrìo de Hypochaeris glabra qu'èi bèn pu gros emai sa racino, e subretout qu'a tóuti sis akène emé un long benc ; Hypochaeris glabra n'a ges pèr aquéli dóu deforo. Coumpara emé l'engraisso-porc-di-sablo.
Usanço :L'engraisso-porc es acampa coume ensalado champanello. Es uno ensalado douço e pas amaro.
Port : Grando erbo
Taio : Pancaro entresigna
Fueio : basalo
Tipe bioulougico : Emicriptoufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Hypochaeris
Famiho : Asteraceae
Famiho classico : Compositae
Tribu : Cichorieae
Coulour de la flour :
Jauno
Petalo : >6
Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna
Flourido : Printèms
- Estiéu - Autouno
Sòu : Si
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Remarco : Ensalado champanello
Liò : Prado umido
- Mar
- Terraire safrous
- Colo
Estànci : Termoumediterran à Mountagnard
Couroulougi :
Pancaro entresigna
Ref. sc. : Hypochaeris radicata L., 1753
Coutelino(-lisqueto)
Aira elegantissima
Poaceae Graminaceae
Noms en français : Canche élégante, Canche capillaire.
Descripcioun :Aquesto coutelino es uno planto primo que fai uno paumo di proun laco. Trachis en mato dins li relarg séusous. Li darrié pecou di ramo podon faire fin qu'à 5 cop la taio de l'espigueto. Tambèn aquésti pecou soun mai espés au bout. Li lemma fan mens de 1,5 mm e i'a uno o dos arèsto que sorton dis espigueto.
Usanço :Couneissèn pas d'usanço particuliero pèr aquelo planto. Escriéure au site se n'en sabès mai.
Port : Erbo
Taio : 10 Ã 40 cm
Fueio : costo paralèlo
Tipe bioulougico : Teroufite
Cicle bioulougico : Planto de l'an
Gènre : Aira
Famiho : Poaceae
Famiho classico : Graminaceae
Ordre : Poales
Coulour de la flour :
Petalo : ges
Ø (o loungour) flour : 1,5 Ã 2,5 mm
Flourido : Printèms
- Estiéu
Sòu : Si (Ca)
Autour basso e auto : 0 Ã 800 m
Aparado : Noun
Mai à juliet
Liò : Tepiero seco
- Champino
Estànci : Termoumediterran à Coulinen
Couroulougi : Eurimediterrano
Ref. sc. : Aira elegantissima Schur, 1853