Barbabou-de-prat
Tragopogon pratensis subsp. pratensis
Asteraceae Compositae
Àutri noum : Barbabou, Coucourèu, Bouchino.
Nom en français : Salsifis des prés.
Descripcioun :Lou barbabou-de-prat, encaro apela coucourèu, es uno grando erbo di flour coumpausado jauno. Se destrìo de la subsp. orientalis que fai de flour coumpausado que li ligulo soun un pau pu courto que li bratèio. E peréu a pas un pecou espés e boutis souto la flour coume Tragopogon dubius. Coumpara emé lou coucourèu o la subsp. orientalis.
Usanço :Poudès acampa li jóuini fueio pèr vosto ensalado champanello. Sa racino se manjo crudo vo cuecho, èi richo en inulino qu'ajudo à la digestioun. Ei bon contro lis artèri tapado, la pisso-douço (diabèto) e l'ipertesuro.
Port : Grando erbo
Taio : Pancaro entresigna
Fueio : alterno
Tipe bioulougico : Emicriptoufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Tragopogon
Famiho : Asteraceae
Famiho classico : Compositae
Tribu : Cichorieae
Ordre : Asterales
Coulour de la flour :
Jauno
Petalo : >6
Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna
Flourido : Printèms
- Estiéu
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Remarco : Ensalado champanello
Liò : Champ
- Prado umido
Estànci : Mesoumediterran à Subaupen
Couroulougi :
Pancaro entresigna
Ref. sc. : Tragopogon pratensis subsp. pratensis L., 1753
Pese
Pisum sativum subsp. sativum
Fabaceae Leguminosae
Nom en français : Pois cultivé.
Descripcioun :Lou pese es uno planto cultivado bèn couneigudo pèr aquéli qu'an un ouort. Li meno cultivado fan de flour blanco o roso e souvènti-fes soumbro pu que lis estipulo e li vediho de la fueio. La subsp. biflorum, meno fèro procho e à vi dóu pese cultiva, se n'en destrìo qu'a li pecou di flour dous cop mai grand que l'estipulo, e de grano à cresto mai longo (> 2mm). Coumpara emé lou pese-de-champ.
Usanço :De segur lou pese èi bon à manja de proun de biais.
Port : Grando erbo
Taio : 0,3 Ã 1 (2) m
Fueio : coumpausado
Tipe bioulougico : Teroufite
Cicle bioulougico : Planto de l'an
Gènre : Pisum
Famiho : Fabaceae
Famiho classico : Leguminosae
Coulour de la flour :
Blanco
Petalo : irreguliero
Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna
Flourido : Printèms
- Estiéu
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Liò : Champ
Estànci : Termoumediterran à Subremediterran
Couroulougi :
Pancaro entresigna
Ref. sc. : Pisum sativum subsp. sativum L., 1753