Selaginello(-fausso-selagino)
Selaginella selaginoides
Selaginellaceae
Nom en français : Sélaginelle fausse sélagine.
Descripcioun :Li selaginello soun de planto sènso flour (teridoufito) gaire mai grosso que de moufo. Aquesto meno, trachis dins li pelouso umido e li palun de mountagno. Au contro dis àutri selaginello de Prouvènço, li ramo vènon drecho e rebalon pas au sòu. Li fueio soun estacado en espiralo, bourdado de dènt e acabado pèr uno pouncho.
Usanço :Couneissèn pas d'usanço particuliero pèr aquelo planto. Escriéure au site se n'en sabès mai.
Port : Erbo
Taio : 2 à 10 cm
Fueio : Foundo
Tipe bioulougico : Camefite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Selaginella
Famiho : Selaginellaceae
Ordre : Selaginellales
Coulour de la flour :
Ges de flour
Petalo : ges
Ø (o loungour) flour : Ges de flour
Flourido :
Estiéu
Sòu : Ca (Si)
Autour basso e auto : 1000 à 2700 m
Aparado : Noun
Juliet à avoust
Liò : Pelouso umido
- Palun
Estànci : Subaupen à Aupen
Couroulougi : Bourealo
Ref. sc. : Selaginella selaginoides (L.) P.Beauv. ex Schrank & Mart., 1829
Aiet-bastard
Allium ursinum
Amaryllidaceae Alliaceae
Noms en français : Ail des ours, Ail des bois.
Descripcioun :L'aiet-bastard trachis dins li faio e li blachiero umido. S'apren à-n-acò que se vèi quàsi pas en Prouvènço, en deforo di relarg mountagnous. Se recounèis à si làrgi fueio pourtado pèr un pecou, e à si flour blanco coume lou la e un pau grando (fin qu'à 1,5 cm).
Usanço :"- Se vesias, nous disié lou Jóuse, soun pas marrit aquélis aiet. Tenès, tastas. - Verai ! soun bon. Hòu ! pourrias faire l'aiòli". ("En Mountagno", op.cit p. 72)Èi l'aiet fèr lou mai manja en Éuropo e acò desempièi lou neoulitique. Poudès acampa li fueio, li flour, li boutoun, li jóuini fru e li veno. S'adoubon de proun de biais, en ensalado, cue... A peréu li mémi prouprieta que l'aiet cultiva (vèire çai-souto), èi peréu riche en vitamine C e fai meigri.
Port : Erbo
Taio : 15 à 40 cm
Fueio : costo paralèlo
Tipe bioulougico : Geoufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Allium
Famiho : Amaryllidaceae
Famiho classico : Alliaceae
Ordre : Asparagales
Coulour de la flour :
Blanco
Petalo : 6
Ø (o loungour) flour : 1 à 1,5 cm
Flourido : Printèms
Sòu : Ca (Si)
Autour basso e auto : 0 à 1600 m
Aparado : Noun
Abriéu à mai
Liò : Faio
- Blachiero
- Ribiero
Estànci : Coulinen à Mountagnard
Couroulougi : Éurasiatico
Ref. sc. : Allium ursinum L., 1753