Jounc-nousa(-bastard)
Juncus subnodulosus
Juncaceae
Nom en français : Jonc noueux.
Descripcioun :Lou jounc-nousa-bastard fai uno souco rebaladisso espesso d'ounte sorton de cambo esterlo e quà uquis autro que porton de flour. A la coupo de la fueio se vèi de lacuno de taio diferènto. Se recounèis peréu à soun enflourejado di proun divaricado.
Usanço :Couneissèn pas d'usanço particuliero pèr aquelo planto. Escriéure au site se n'en sabès mai.
Port : Erbo
Taio : 40 Ã 100 cm
Fueio : costo paralèlo
Tipe bioulougico : Emicriptoufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Juncus
Famiho : Juncaceae
Ordre : Poales
Coulour de la flour :
Brunello
Petalo : 6
Ø (o loungour) flour : 4 Ã 5 mm
Flourido : Printèms
- Estiéu
Sòu : Ca
Autour basso e auto : 0 Ã 1200 m
Aparado : Noun
Jun à juliet
Liò : Palun
- Ribiero
- Prado umido
- Estang
Estànci : Termoumediterran à Coulinen
Couroulougi : Éurasiatico-Cèntre-Ouèst
Ref. sc. : Juncus subnodulosus Schrank, 1789
Douceto(-banarudo)
Valerianella echinata
Caprifoliaceae Valerianaceae
Àutri noum : Grasseto, Greisseto.
Noms en français : Doucette à piquants, Mâche à piquants.
Descripcioun :Aquesto douceto èi devengudo proun raro au nostro. Trachis dins li champ de culturo subretout mena en bioulougico qu'èi vengudo i'a de milo an emé lou blad (arqueoufito). Se recounèis eisadamen, qu'èi pas toujour lou cas dins aquesto famiho, emé si fru di tres bano (fotò) .
Usanço :S'acampo en rouseto e se manjo coume ensalado champanello.
Port : Erbo
Taio : 15 Ã 80 cm
Fueio : óupousado
Tipe bioulougico : Teroufite
Cicle bioulougico : Planto de l'an
Gènre : Valerianella
Famiho : Caprifoliaceae
Famiho classico : Valerianaceae
Ordre : Dipsacales
Coulour de la flour :
Blanco
Petalo : 5
Ø (o loungour) flour : 1 Ã 2 mm
Flourido : Printèms
Sòu : Ca
Autour basso e auto : 0 Ã 1200 m
Aparado :
Vo
Remarco : Ensalado champanello
Abriéu à jun
Liò : Champ
- Meissoun
- Ermas
Estànci : Termoumediterran à Mountagnard
Couroulougi : Estenoumediterrano
Ref. sc. : Valerianella echinata (L.) DC., 1805