Cicòri(-rajant)
Hyoseris radiata
Asteraceae Compositae
Noms en français : Hyoséride rayonnante, Chicorée rayonnante.
Descripcioun :Lou cicòri-rajant trachis pas trop liuen de la mar dins li tepiero, lis ermas e li pendis roucaious riche en azoute. Fai uno rouseto sènso tijo d'ounte parton de long pecou acaba de flour coumpausado. Li fueio soun descoupado d'un biais proun regulié ço qu'ajudo à recounèisse la planto. I'a douas renguièro de bratèio emé uno pichoto deforo. Li fru peréu soun particulié emé de sedo redo. Coumpara emé lou cicòri-escabrous que ié sèmblo mai qu'es uno planto de l'an .
Usanço :Aquéu cicòri dèu èstre manjadis pamens avèn ges d'entresigne segur.
Port : Erbo
Taio : 5 Ã 40 cm
Fueio : basalo
Tipe bioulougico : Emicriptoufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Hyoseris
Famiho : Asteraceae
Famiho classico : Compositae
Tribu : Cichorieae
Ordre : Asterales
Coulour de la flour :
Jauno
Petalo : >6
Ø (o loungour) enflourejado : 7 Ã 12 mm
Flourido : Printèms
Ivèr
Sòu : Ca
Autour basso e auto : 0 Ã 800 m
Aparado : Noun
Febrié à jun
Liò : Tepiero seco
- Pendis roucaious
- Ermas
Estànci : Termoumediterran à Mesoumediterran
Couroulougi : Estenoumediterrano
Ref. sc. : Hyoseris radiata L., 1753
Amelié
Prunus dulcis
Rosaceae
Àutri noum : Amendié, Ameié.
Nom en français : Amandier.
Descripcioun :Aubre bèn couneigu e eisa de recounèisse que siegue en flour, emé si fueio o sis amelo (amendo). Se saup pas toujour que l'amelié (l'amendié) nous vèn di relarg d'Iran e d'Afganistan via la Grèço. Li vièis aubre rèston longtèms en plaço e fan de pichot.
Usanço :Au nostre, lis amelo servon à adouba d'ùni sucrarié coume lou nougat, mai soun peréu requisto dins li plat sala. Sabès que lis amelo amaro soun empouisounanto e mourtelo que caupon d'acide cianidrico. L'òli d'amelo èi vertuouso pèr sarra li plago e contro l'inflamacioun. La ligno èi bono pèr l'ebenistarié.
Port : Aubre
Taio : Pancaro entresigna
Fueio : alterno
Tipe bioulougico : Pancaro entresigna
Cicle bioulougico : Pancaro entresigna
Gènre : Prunus
Famiho : Rosaceae
Ordre : Rosales
Coulour de la flour :
Blanco
Petalo : 5
Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna
Flourido : Printems
Ivèr
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Liò : Roucaio
Estànci :
Pancaro entresigna
Couroulougi :
Pancaro entresigna
Ref. sc. : Prunus dulcis (Mill.) D.A.Webb.,1967