Esparello(-mejansiero)
Hieracium medium
Asteraceae Compositae
Noms en français : Épervière moyenne, Epervière à feuilles lancéolées.
Descripcioun :Aquesto esparello, èi proche de Hieracium jaubertianum mai s'atrobo mai dins li colo e en basso mountagno de Prouvènço (200 à 2300 m). Li fueio soun mai palinouso e en generau pas tacado. I'a, peréu, mai de flour coumpausado dins l'enflourejado emé mens de péu simple.
Usanço :Couneissèn pas d'usanço particuliero pèr aquelo planto. Escriéure au site se n'en sabès mai.
Port : Grando erbo
Taio : 15 à 80 cm
Fueio : alterno
Tipe bioulougico : Emicriptoufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Hieracium
Famiho : Asteraceae
Famiho classico : Compositae
Tribu : Cichorieae
Ordre : Asterales
Coulour de la flour :
Petalo : >6
Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna
Flourido : Printèms
- Estiéu - Autouno
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Abriéu à nouvèmbre
Liò : Blachiero
- Tepiero
- Esboudèu
Estànci : Coulinen à Subaupen
Couroulougi : Ouroufito-Aupènco
Ref. sc. : Hieracium medium Jord., 1849
(= Hieracium verloti Fries, 1862 )
Creissouneto
Cardamine pratensis
Brassicaceae Cruciferae
Noms en français : Cardamine des prés, Cressonnette.
Descripcioun :Alor qu'èi coumuno à l'uba de Prouvènço, la creissouneto es uno planto raro au nostre. Trachis dins li relarg umide o bagna d'aigo. I'a dos meno de fueio : li basalo soun coumpausado de fuioun redoun, e pèr aquéli de la cambo, li fuioun soun mai estrè (fotò). Se recounèis peréu à si flour roso pulèu grando (> 6 mm). La subsp. de prouvènço, ié dison pratensis.
Usanço :La creissouneto se manjo en ensalado, soun goust èi proche dóu creissoun, un pau amar. Es uno planto di proun vertuouso. Ei bon contro lou mau-de-terro (escourbut), li mau de brouncho e lou tussi, e ajudo à digeri. Li fueio soun vertuouso contro li malautié de péu.
Port : Erbo
Taio : Pancaro entresigna
Fueio : coumpausado
Tipe bioulougico : Emicriptoufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Cardamine
Famiho : Brassicaceae
Famiho classico : Cruciferae
Ordre : Brassicales
Coulour de la flour :
Roso
Petalo : 4
Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna
Flourido : Printèms
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Remarco : Ensalado champanello
Liò : Prado umido
- Palun
Estànci : Mesoumediterran à Aupen
Couroulougi :
Pancaro entresigna
Ref. sc. : Cardamine pratensis L., 1753