Civadoun(-mascariha)
Helictochloa versicolor
Poaceae Graminaceae
Nom en français : Avoine bigarrée.
Descripcioun :Aquest civadoun, trachis dins li pelouso e roucas de mountagno. Se recounèis à sa paumo (paniculo) courteto (< 7 cm) e mascarihado de verd, brun, vióulet e de jaune. S'atrovo, en generau, uno souleto espigueto pèr nous. La subsp., presentado eici, que ié dison versicolor, vèn dins li sòu séusous coume li relarg à rousage e pulèu dins lou nord dis Aup.
Usanço :Couneissèn pas d'usanço particuliero pèr aquelo planto. Escriéure au site se n'en sabès mai.
Port : Erbo
Taio : 15 à 40 cm
Fueio : costo paralèlo
Tipe bioulougico : Emicriptoufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Helictochloa
Famiho : Poaceae
Famiho classico : Graminaceae
Ordre : Poales
Coulour de la flour :
Vióuleto
Petalo : ges
Ø (o loungour) enflourejado : 5 à 7 cm
Flourido :
Estiéu
Sòu : Si
Autour basso e auto : 1700 à 3000 m
Aparado : Noun
Juliet à avoust
Liò : Pelouso
- Roucas
- Relarg à rousage
Estànci : Subaupen à Aupen
Couroulougi : Ouroufito-Sud-Éuroupenco
Ref. sc. : Helictochloa versicolor (Vill.) Romero Zarco, 2011
(= Avenula versicolor (Vill.) Laínz, 1974 = Avena versicolor Vill., 1779 )
Margarideto
Bellis perennis
Asteraceae Compositae
Noms en français : Pâquerette, Pâquerette vivace.
Descripcioun :"A deja li margarideto" se dis de quaucun, bessai un pau trop jouine, qu'a li péu blanc. Soun li flour dóu bord de la tèsto (femello soulamen) que soun blanco, aquésti dóu dedins, en tubo, soun jauno . Li fueio, un pau espesso, an li coustat coume merleta.
Usanço :S'atrobo eisa dins li prado e li pelouso umido. Li flour e li fueio soun bono en tisano pèr sougna lis artèri tapado e contro l'ipertesuro. Parèis qu'èi bono peréu pèr atenua li taco de pèu. Poudès tambèn l'acampa pèr la manja coume ensalado champanello. Lou goust es agradiéu sènso oudour particuliero.
Port : Erbo
Taio : Pancaro entresigna
Fueio : basalo
Tipe bioulougico : Pancaro entresigna
Cicle bioulougico : Pancaro entresigna
Gènre : Bellis
Famiho : Asteraceae
Famiho classico : Compositae
Coulour de la flour :
Blanco Jauno
Petalo : >6
Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna
Flourido : Printèms
Autouno - Ivèr
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Remarco : Ensalado champanello
Liò : Champ
Estànci :
Pancaro entresigna
Couroulougi :
Pancaro entresigna
Ref. sc. : Bellis perennis L., 1753