Anthyllis barba-jovis
Fabaceae Leguminosae
Noms en français : Barbe-de-Jupiter, Anthyllide barbe-de-Jupiter.
Descripcioun :Planto proutejido sus listo roujo, categourìo LC, es à dire soucit minour.
Anthyllis barba-jovis & Allium ursinum
Anthyllis barba-jovis
Fabaceae Leguminosae
Noms en français : Barbe-de-Jupiter, Anthyllide barbe-de-Jupiter.
Descripcioun :Planto proutejido sus listo roujo, categourìo LC, es à dire soucit minour.
Port : Aubret Taio : 0,3 à 1 m Fueio : coumpausado Tipe bioulougico : Faneroufite Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Anthyllis Famiho : Fabaceae Famiho classico : Leguminosae Ordre : Fabales
Coulour de la flour : Jauno Petalo : irreguliero Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna Flourido : Printèms
Sòu : Si Autour basso e auto : 0 à 50 m Aparado : Noun Febrié à mai
Liò : Roucas - Relarg à jóuinis aubret Estànci : Termoumediterran à Mesoumediterran Couroulougi : Estenoumediterrano-Ouèst Ref. sc. : Anthyllis barba-jovis L., 1753
Allium ursinum
Amaryllidaceae Alliaceae
Noms en français : Ail des ours, Ail des bois.
Descripcioun :L'aiet-bastard trachis dins li faio e li blachiero umido. S'apren à-n-acò que se vèi quàsi pas en Prouvènço, en deforo di relarg mountagnous. Se recounèis à si làrgi fueio pourtado pèr un pecou, e à si flour blanco coume lou la e un pau grando (fin qu'à 1,5 cm).
Usanço :"- Se vesias, nous disié lou Jóuse, soun pas marrit aquélis aiet. Tenès, tastas. - Verai ! soun bon. Hòu ! pourrias faire l'aiòli". ("En Mountagno", op.cit p. 72)Èi l'aiet fèr lou mai manja en Éuropo e acò desempièi lou neoulitique. Poudès acampa li fueio, li flour, li boutoun, li jóuini fru e li veno. S'adoubon de proun de biais, en ensalado, cue... A peréu li mémi prouprieta que l'aiet cultiva (vèire çai-souto), èi peréu riche en vitamine C e fai meigri.
Port : Erbo Taio : 15 à 40 cm Fueio : costo paralèlo Tipe bioulougico : Geoufite Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Allium Famiho : Amaryllidaceae Famiho classico : Alliaceae Ordre : Asparagales
Coulour de la flour : Blanco Petalo : 6 Ø (o loungour) flour : 1 à 1,5 cm Flourido : Printèms
Sòu : Ca (Si) Autour basso e auto : 0 à 1600 m Aparado : Noun Abriéu à mai
Liò : Faio - Blachiero - Ribiero Estànci : Coulinen à Mountagnard Couroulougi : Éurasiatico Ref. sc. : Allium ursinum L., 1753