Anisantha diandra
Poaceae Graminaceae
Autre noum : Erbo-molo.
Nom en français : Brome à deux étamines.
Descripcioun :Aquelo calido, un pau grando, se recounèis à sis espiguet proun grand (3 à 6 cm sènso lis arèsto).
Anisantha diandra & Allium ursinum
Anisantha diandra
Poaceae Graminaceae
Autre noum : Erbo-molo.
Nom en français : Brome à deux étamines.
Descripcioun :Aquelo calido, un pau grando, se recounèis à sis espiguet proun grand (3 à 6 cm sènso lis arèsto).
Port : Grando erbo Taio : Pancaro entresigna Fueio : costo paralèlo Tipe bioulougico : Pancaro entresigna Cicle bioulougico : Pancaro entresigna
Gènre : Anisantha Famiho : Poaceae Famiho classico : Graminaceae Tribu : Triticeae
Coulour de la flour : Brunello Petalo : ges Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna Flourido : Printèms
Sòu : Ca Autour basso e auto : Pancaro entresigna Aparado : Noun
Liò : Tepiero seco - Champ - Camin Estànci : Pancaro entresigna Couroulougi : Pancaro entresigna Ref. sc. : Anisantha diandra (Roth) Tutin ex Tzvelev, 1963 (= Bromus diandrus Roth, 1787 )
Allium ursinum
Amaryllidaceae Alliaceae
Noms en français : Ail des ours, Ail des bois.
Descripcioun :L'aiet-bastard trachis dins li faio e li blachiero umido. S'apren à-n-acò que se vèi quàsi pas en Prouvènço, en deforo di relarg mountagnous. Se recounèis à si làrgi fueio pourtado pèr un pecou, e à si flour blanco coume lou la e un pau grando (fin qu'à 1,5 cm).
Usanço :"- Se vesias, nous disié lou Jóuse, soun pas marrit aquélis aiet. Tenès, tastas. - Verai ! soun bon. Hòu ! pourrias faire l'aiòli". ("En Mountagno", op.cit p. 72)Èi l'aiet fèr lou mai manja en Éuropo e acò desempièi lou neoulitique. Poudès acampa li fueio, li flour, li boutoun, li jóuini fru e li veno. S'adoubon de proun de biais, en ensalado, cue... A peréu li mémi prouprieta que l'aiet cultiva (vèire çai-souto), èi peréu riche en vitamine C e fai meigri.
Port : Erbo Taio : 15 à 40 cm Fueio : costo paralèlo Tipe bioulougico : Geoufite Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Allium Famiho : Amaryllidaceae Famiho classico : Alliaceae Ordre : Asparagales
Coulour de la flour : Blanco Petalo : 6 Ø (o loungour) flour : 1 à 1,5 cm Flourido : Printèms
Sòu : Ca (Si) Autour basso e auto : 0 à 1600 m Aparado : Noun Abriéu à mai
Liò : Faio - Blachiero - Ribiero Estànci : Coulinen à Mountagnard Couroulougi : Éurasiatico Ref. sc. : Allium ursinum L., 1753