Erbo-dis-escrolo(-de-Prouvènço)
Scrophularia provincialis
Scrophulariaceae
Noms en français : Scophulaire de Provence, Scrophulaire luisante.
Descripcioun :Sara baiado dins quàuqui tèms.
Scrophularia provincialis & Raphanus sativus
Erbo-dis-escrolo(-de-Prouvènço)
Scrophularia provincialis
Scrophulariaceae
Noms en français : Scophulaire de Provence, Scrophulaire luisante.
Descripcioun :Sara baiado dins quàuqui tèms.
Port : Pichoto planto lignouso Taio : 20 à 100 cm Fueio : alterno Tipe bioulougico : Emicriptoufite Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Scrophularia Famiho : Scrophulariaceae Ordre : Lamiales
Coulour de la flour : Brunello Petalo : irreguliero Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna Flourido : Printèms - Estiéu
Sòu : Ca Autour basso e auto : 0 à 1600 m Aparado : Noun Mai à juliet
Liò : Esboudèu - Roucaio - Garrigo - Limas de ribiero Estànci : Termoumediterran à Mountagnard Couroulougi : Ouroufito-Aupenco-Sud-Ouèst Ref. sc. : Scrophularia provincialis L., 1753 (= Scrophularia lucida L., 1759 )
Raphanus sativus
Brassicaceae Cruciferae
Àutri noum : Reifort, Reifouert, Ravanet, Rifouort, Raifouort.
Nom en français : Radis cultivé.
Descripcioun :Lou rais-fort es uno planto bèn couneigudo qu'èi cultivado desempièi de tèms (-4000 an) ; nous vèn de Mesoupoutamìo. S'atrovo dins d'ancian champ cultiva e d'aqui d'eila. Lou metèn eici pèr moustra la diferènci emé la ravanello qu'es un ravanet fèr que se vèi peréu dins li culturo (R. raphanistrum subsp. raphanistrum). La diferènci s'atrovo dins la taio di silico proun larjo, e dins la coulour di flour pas jamai jauno (blanco o souvènt roso).
Usanço :Sabès que li racino soun goustouso bèn fresco, mai, de segur tout se pòu manja dins lou rais-fort. Li grano fan un bon sabourun. Se fasié béure de jus de reifouort is enfant qu'avien la caraco (coucoulucho).
Port : Grando erbo Taio : 15 à 80 cm Fueio : alterno Tipe bioulougico : Teroufite Cicle bioulougico : Planto de l'an
Gènre : Raphanus Famiho : Brassicaceae Famiho classico : Cruciferae Ordre : Brassicales
Coulour de la flour : Blanco Petalo : 4 Ø (o loungour) flour : 1 à 1,5 cm Flourido : Printèms - Estieu
Sòu : Ca Autour basso e auto : 0 à 1700 m Aparado : Noun Mai à setèmbre
Liò : Culturo Estànci : Termoumediterran à Mountagnard Couroulougi : Óurigino euromediterrano Ref. sc. : Raphanus sativus L., 1753 (= Raphanus raphanistrum subsp. sativus )