Grapaudino(-bastardo)
Ranunculus penicillatus
Ranunculaceae
Àutri noum : Nègo-fòu, Tirasseto-d'aigo.
Noms en français : Renoncule pénicillée, Renoncule à grappes.
Descripcioun :La grapaudino-bastardo trachis dins lis aigo courènto e souvènt nitouso coume lou Rose. Fai de lòngui tijo de mai de 2,5 m de long emé de grà ndi fueio en courrejado. Li flour an de grà ndi petalo de 10 à 16 mm emé un recetacle pelous (au contro de Ranunculus fluitans). Es un ranouncle bastard entre Ranunculus fluitans e Ranunculus peltatus. Sèmblo que fai pas ges de fru emé de grano vivo.
Usanço :Couneissèn pas d'usanço particuliero pèr aquelo planto. Escriéure au site se n'en sabès mai.
Port : Grando erbo
Taio : 1 Ã 5 m
Fueio : alterno
Tipe bioulougico : Idroufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Ranunculus
Famiho : Ranunculaceae
Ordre : Ranunculales
Coulour de la flour :
Blanco Jauno
Petalo : 5
Ø (o loungour) flour : 15 Ã 20 mm
Flourido : Printèms
- Estiéu - Autouno
Sòu : Ca
Autour basso e auto : 0 Ã 100 m
Aparado : Noun
Remarco : R. fluitans x R. peltatus
Mars à nouvèmbre
Liò : Aigo
- Ribiero
Estànci : Mesoumediterran
Couroulougi : Éuropenco
Ref. sc. : Ranunculus penicillatus (Dumort.) Bab., 1874
Amelié
Prunus dulcis
Rosaceae
Àutri noum : Amendié, Ameié.
Nom en français : Amandier.
Descripcioun :Aubre bèn couneigu e eisa de recounèisse que siegue en flour, emé si fueio o sis amelo (amendo). Se saup pas toujour que l'amelié (l'amendié) nous vèn di relarg d'Iran e d'Afganistan via la Grèço. Li vièis aubre rèston longtèms en plaço e fan de pichot.
Usanço :Au nostre, lis amelo servon à adouba d'ùni sucrarié coume lou nougat, mai soun peréu requisto dins li plat sala. Sabès que lis amelo amaro soun empouisounanto e mourtelo que caupon d'acide cianidrico. L'òli d'amelo èi vertuouso pèr sarra li plago e contro l'inflamacioun. La ligno èi bono pèr l'ebenistarié.
Port : Aubre
Taio : Pancaro entresigna
Fueio : alterno
Tipe bioulougico : Pancaro entresigna
Cicle bioulougico : Pancaro entresigna
Gènre : Prunus
Famiho : Rosaceae
Ordre : Rosales
Coulour de la flour :
Blanco
Petalo : 5
Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna
Flourido : Printems
Ivèr
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Liò : Roucaio
Estànci :
Pancaro entresigna
Couroulougi :
Pancaro entresigna
Ref. sc. : Prunus dulcis (Mill.) D.A.Webb.,1967