Rougeto(-di-gros-fru)
Oenothera pycnocarpa
Onagraceae
Autre noum : Erbo-dis-ase.
Nom en français : Onagre au fruits épais.
Descripcioun :Aquest Oenothera èi lou mai grand, que pòu faire mai de 2 mètre d'aut. Flouris tre la fin de juliet e fai pas, pèr lou gènre, de flour forço grando. Li fueio soun en formo de lanço e di proun noumbrouso proche l'inflourejado. Li sepalo soun peludo (fotò).
Usanço :La rougeto nous vèn d'Americo dóu Nord. Se manjon, li racino (cuecho), li fueio (coume d'espinard), li flour (en ensalado) emai peréu li grano que dounon d'òli richo en oumega-3. Li racino de rougeto soun vertuouso contro lou mau de vèntre.
Port : Grando erbo
Taio : 0,8 à 2,5 m
Fueio : óupousado
Tipe bioulougico : Emicriptoufite
Cicle bioulougico : Renadivo mounoucarpico
Gènre : Oenothera
Famiho : Onagraceae
Coulour de la flour :
Jauno
Petalo : 5
Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna
Flourido :
Estiéu
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Liò : Champ
- Mar
- Sablo
Estànci : Mesoumediterran à Coulinen
Couroulougi : Óurigino Americo-Nord
Ref. sc. : Oenothera pycnocarpa G.F.Atk. & Bartlett, 1913
Erbo-de-sièis-ouro
Biscutella lima
Brassicaceae Cruciferae
Autre noum : Erbo-pinello.
Noms en français : Biscutelle à feuilles de coronope, Lunetière à feuilles de corne-de-cerf.
Descripcioun :Lis erbo-de-sièis-ouro se recounèisson à si fru que fan pensa à de luneto. Fau-ti vèire dins lou noum lou "o" de "6" e pièi aquéu d'ouro : oo ? Aquelo erbo d'aqui, Biscutella lima, a de fueio di proun retaiado. A pas li sepalo esperloungado en esperoun, au contro de B. cichoriifolia. Èi la mai coumuno au nostre.
Usanço :Se chabis de poucioun d'erbo-de-sièis-ouro censado ajuda à " encarna sa founso persounalita " o pulèu à ... se faire couiouna.
Port : Pichoto planto lignouso
Taio : 10 à 50 cm
Fueio : alterno
Tipe bioulougico : Emicriptoufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Biscutella
Famiho : Brassicaceae
Famiho classico : Cruciferae
Ordre : Brassicales
Coulour de la flour :
Jauno
Petalo : 4
Ø (o loungour) flour : 1,4 à 1,8 cm
Flourido : Printèms
- Estiéu
Sòu : Ca
Autour basso e auto : 0 à 1200 m
Aparado : Noun
Mai à Avoust
Liò : Garrigo
- Roucaio
- Tepiero seco
- Roucas
Estànci : Mesoumediterran à Mountagnard
Couroulougi : Eurimediterrano
Ref. sc. : Biscutella lima Rchb., 1832
(= Biscutella coronopifolia L., 1771 )