Sanguinolo
Digitaria sanguinalis
Poaceae Graminaceae
Àutri noum : Sauno-gà rri, Saunissoun, Caneboun.
Noms en français : Digitaire commune, Panic sanguin.
Descripcioun :Planto coumuno que coumençan de vèire en avoust pièi en autouno. Sèmblo à de grame, mai au contro d'éu es uno planto de l'an emé uno pichoto racino. A d'espigo coume li det de la man (Digitaria), mai parton pas tóuti dóu meme endré. La planto èi pelouso e se destrìo encaro emé si glumo de dessubre forço mai courto que lis espigueto.
Usanço :Lou sauno-gà rri o sanguinolo fai parti di marrìdis erbo de nòsti champ. Fau saupre pamens que li grano soun manjadisso, dins d'ùni relarg d'Africo li manjon. Dins lou TdF, Mistral esplico que lis enfant lou metien dins lou nas ço que lou fasié sauna.
Port : Erbo
Taio : Pancaro entresigna
Fueio : costo paralèlo
Tipe bioulougico : Pancaro entresigna
Cicle bioulougico : Pancaro entresigna
Gènre : Digitaria
Famiho : Poaceae
Famiho classico : Graminaceae
Coulour de la flour :
Verdo
Petalo : ges
Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna
Flourido :
Estiéu - Autouno
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Liò : Champ
- Camin
- Escoumbre e proche dis oustau
- Ribiero
Estànci :
Pancaro entresigna
Couroulougi :
Pancaro entresigna
Ref. sc. : Digitaria sanguinalis (L.) Scop., 1771
Douceto(-banarudo)
Valerianella echinata
Caprifoliaceae Valerianaceae
Àutri noum : Grasseto, Greisseto.
Noms en français : Doucette à piquants, Mâche à piquants.
Descripcioun :Aquesto douceto èi devengudo proun raro au nostro. Trachis dins li champ de culturo subretout mena en bioulougico qu'èi vengudo i'a de milo an emé lou blad (arqueoufito). Se recounèis eisadamen, qu'èi pas toujour lou cas dins aquesto famiho, emé si fru di tres bano (fotò) .
Usanço :S'acampo en rouseto e se manjo coume ensalado champanello.
Port : Erbo
Taio : 15 Ã 80 cm
Fueio : óupousado
Tipe bioulougico : Teroufite
Cicle bioulougico : Planto de l'an
Gènre : Valerianella
Famiho : Caprifoliaceae
Famiho classico : Valerianaceae
Ordre : Dipsacales
Coulour de la flour :
Blanco
Petalo : 5
Ø (o loungour) flour : 1 Ã 2 mm
Flourido : Printèms
Sòu : Ca
Autour basso e auto : 0 Ã 1200 m
Aparado :
Vo
Remarco : Ensalado champanello
Abriéu à jun
Liò : Champ
- Meissoun
- Ermas
Estànci : Termoumediterran à Mountagnard
Couroulougi : Estenoumediterrano
Ref. sc. : Valerianella echinata (L.) DC., 1805