Coutelino(-en-mato)
Deschampsia cespitosa
Poaceae Graminaceae
Noms en français : Canche cespiteuse, Canche gazonnante.
Descripcioun :La coutelino-en-mato trachis pulèu en mountagno au nostre, dins li relarg umide l'ivèr e secarous l'estiéu. Es uno grando planto en mato emé uno lengueto longo e pounchudo (> 4 mm). I'a dos flour dins cado espigueto coume pèr tóuti li Deschampsia. Se destrìo de Deschampsia media qu'à de fueio plano emé 9 à 11 costo dessubre e rufo dessouto. Peréu l'arèsto es estacado vers lou bas de la lemma. La subsp. presentado, cespitosa, a de glumo d'en aut mai longo que 3,5 mm.
Usanço :Couneissèn pas d'usanço particuliero pèr aquelo planto. Escriéure au site se n'en sabès mai.
Port : Grando erbo
Taio : 10 Ã 150 cm
Fueio : costo paralèlo
Tipe bioulougico : Emicriptoufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Deschampsia
Famiho : Poaceae
Famiho classico : Graminaceae
Coulour de la flour :
Petalo : ges
Ø (o loungour) flour : 4 mm
Flourido : Printèms
- Estiéu
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Jun à avoust
Liò : Palun
- Marlo
- Mueio
Estànci : Coulinen à Aupen
Couroulougi : Ouroufito-Éuropenco
Ref. sc. : Deschampsia cespitosa (L.) P.Beauv., 1812
Amelié
Prunus dulcis
Rosaceae
Àutri noum : Amendié, Ameié.
Nom en français : Amandier.
Descripcioun :Aubre bèn couneigu e eisa de recounèisse que siegue en flour, emé si fueio o sis amelo (amendo). Se saup pas toujour que l'amelié (l'amendié) nous vèn di relarg d'Iran e d'Afganistan via la Grèço. Li vièis aubre rèston longtèms en plaço e fan de pichot.
Usanço :Au nostre, lis amelo servon à adouba d'ùni sucrarié coume lou nougat, mai soun peréu requisto dins li plat sala. Sabès que lis amelo amaro soun empouisounanto e mourtelo que caupon d'acide cianidrico. L'òli d'amelo èi vertuouso pèr sarra li plago e contro l'inflamacioun. La ligno èi bono pèr l'ebenistarié.
Port : Aubre
Taio : Pancaro entresigna
Fueio : alterno
Tipe bioulougico : Pancaro entresigna
Cicle bioulougico : Pancaro entresigna
Gènre : Prunus
Famiho : Rosaceae
Ordre : Rosales
Coulour de la flour :
Blanco
Petalo : 5
Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna
Flourido : Printems
Ivèr
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Liò : Roucaio
Estànci :
Pancaro entresigna
Couroulougi :
Pancaro entresigna
Ref. sc. : Prunus dulcis (Mill.) D.A.Webb.,1967