Calamagroustido(-margaiado)
Calamagrostis varia
Poaceae Graminaceae
Noms en français : Calamagrostide bigarrée, Calamagrostide panachée.
Descripcioun :Aquelo calamagroustido trachis dins li bos e fourèst (de faiard, mèle...), à la sousto dóu gros dóu soulèu. Li fueio soun pulèu larjo e longo, emé uno lengueto eslandrado. Coume tóuti, a uno souleto flour pèr espigueto (4 à 5 mm e souvènt vióuleto), emé à la baso proun de péu sedous. L'arèsto es estacado en bas de la lemma, fai un pichot couide e despasso li glumo de 0,1 à 1,4 mm (vèire li fotò).
Usanço :Counèissen pas d'usanço particuliero pèr aquelo planto. Escriéure au site se n'en sabès mai.
Port : Erbo
Taio : 0,4 Ã 1(1,2) m
Fueio : costo paralèlo
Tipe bioulougico : Emicriptoufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Calamagrostis
Famiho : Poaceae
Famiho classico : Graminaceae
Ordre : Poales
Coulour de la flour :
Petalo : ges
Ø (o loungour) enflourejado : 8 Ã 15 cm
Flourido :
Estiéu
Sòu : Ca
Autour basso e auto : 200 Ã 2200 m
Aparado : Noun
Juliet à avoust
Liò : Faio
- Sapiniero
- Melounié
- Roucas
Estànci : Subremediterran à Subaupen
Couroulougi : Ouroufito-Éurasiatico
Ref. sc. : Calamagrostis varia (Schrad.) Host, 1809
Amelié
Prunus dulcis
Rosaceae
Àutri noum : Amendié, Ameié.
Nom en français : Amandier.
Descripcioun :Aubre bèn couneigu e eisa de recounèisse que siegue en flour, emé si fueio o sis amelo (amendo). Se saup pas toujour que l'amelié (l'amendié) nous vèn di relarg d'Iran e d'Afganistan via la Grèço. Li vièis aubre rèston longtèms en plaço e fan de pichot.
Usanço :Au nostre, lis amelo servon à adouba d'ùni sucrarié coume lou nougat, mai soun peréu requisto dins li plat sala. Sabès que lis amelo amaro soun empouisounanto e mourtelo que caupon d'acide cianidrico. L'òli d'amelo èi vertuouso pèr sarra li plago e contro l'inflamacioun. La ligno èi bono pèr l'ebenistarié.
Port : Aubre
Taio : Pancaro entresigna
Fueio : alterno
Tipe bioulougico : Pancaro entresigna
Cicle bioulougico : Pancaro entresigna
Gènre : Prunus
Famiho : Rosaceae
Ordre : Rosales
Coulour de la flour :
Blanco
Petalo : 5
Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna
Flourido : Printems
Ivèr
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Liò : Roucaio
Estànci :
Pancaro entresigna
Couroulougi :
Pancaro entresigna
Ref. sc. : Prunus dulcis (Mill.) D.A.Webb.,1967