Anisantha madritensis
Poaceae Graminaceae
Autre noum : Erbo-molo.
Nom en français : Brome de Madrid.
Descripcioun :Aquelo calido se recounèis à si paumo drecho de biais mejan entre Anisantha tectorum e Anisantha rubens.
Anisantha madritensis & Pastinaca sativa subsp. sativa
Anisantha madritensis
Poaceae Graminaceae
Autre noum : Erbo-molo.
Nom en français : Brome de Madrid.
Descripcioun :Aquelo calido se recounèis à si paumo drecho de biais mejan entre Anisantha tectorum e Anisantha rubens.
Port : Erbo Taio : Pancaro entresigna Fueio : costo paralèlo Tipe bioulougico : Pancaro entresigna Cicle bioulougico : Pancaro entresigna
Gènre : Anisantha Famiho : Poaceae Famiho classico : Graminaceae Tribu : Triticeae
Coulour de la flour : Brunello Petalo : ges Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna Flourido : Printèms
Sòu : Ca Autour basso e auto : Pancaro entresigna Aparado : Noun
Liò : Tepiero seco - Champ - Camin Estànci : Pancaro entresigna Couroulougi : Pancaro entresigna Ref. sc. : Anisantha madritensis (L.) Nevski, 1934 (= Bromus madritensis L., 1755 )
Pastinaca sativa subsp. sativa
Apiaceae Umbelliferae
Àutri noum : Pastenargo-jauno, Pastenargo, Panet-bastard, Panés, Cournacho.
Nom en français : Panais sauvage.
Descripcioun :Grando planto di flour jauno quà si sènso bratèio. Li fueio soun coumpausado de grand fuioun emé ges de pecoui, alor que la cambo èi canelado. La racino, blanco, a uno forto oudour. La varieta fèro, arvensis, emé de long péu èi presentado eici (i'a peréu la varieta sativa, cultivado, qu'a de gròssi racino poupouso).
Usanço :La jacarèio èro adeja cultivado à l'Age-Mejan. Lou panés s'adoubo e se manjo de tóuti li biais, un pau coume li pastenargo (raspado, au bouta-couire) o peréu coume de poumo de terro (au tian, en purèio). Èi couneigudo pèr sougna li proublèmo d'uei e coume antispasmoudico.
Port : Grando erbo Taio : 1 Ã 2 m Fueio : coumpausado Tipe bioulougico : Emicriptoufite Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Pastinaca Famiho : Apiaceae Famiho classico : Umbelliferae Ordre : Apiales
Coulour de la flour : Jauno Petalo : 5 Ø (o loungour) flour : 1 mm Flourido : Estiéu - Autouno
Sòu : Ca Autour basso e auto : 0 à 1800 m Aparado : Noun Jun à setèmbre
Liò : Champ - Ribiero - Camin - Ermas Estànci : Mesoumediterran à Mountagnard Couroulougi : Éurasiatico Ref. sc. : Pastinaca sativa subsp. sativa L., 1753