Pese-de-champ
Pisum sativum subsp. biflorum
Fabaceae Leguminosae
Àutri noum : Menuviho, Cese-de-champ, Meneviho, Mereviho, Mareviho.
Nom en français : Pois élevé.
Descripcioun :Lou pese-de-champ sèmblo un Lathyrus, mai si tijo soun roundo e lis estipulo di proun grosso. Fai de gròssi grano. La subsp. biflorum, à vi dóu pese cultiva (subsp. sativum), se destrìo d'éu qu'a li pecou di flour dous cop mai grand que l'estipulo, e de grano à cresto mai longo (> 2mm). Coumpara emé lou pese.
Usanço :De segur lou pese-de-champ èi bon à manja de proun de biais (grano emai jòuini fueio). La farino pòu servi à faire d'emplastre .
Port : Grando erbo
Taio : Pancaro entresigna
Fueio : coumpausado
Tipe bioulougico : Teroufite
Cicle bioulougico : Planto de l'an
Gènre : Pisum
Famiho : Fabaceae
Famiho classico : Leguminosae
Coulour de la flour :
Roso
Petalo : irreguliero
Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna
Flourido : Printèms
- Estiéu
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Liò : Tepiero seco
- Champ
- Colo
Estànci : Termoumediterran à Subremediterran
Couroulougi :
Pancaro entresigna
Ref. sc. : Pisum sativum subsp. biflorum (Raf.) Soldano, 1992
Velvoto-fèro
Kickxia elatine subsp. elatine
Plantaginaceae Scrophulariaceae
Autre noum : Meisseto.
Noms en français : Velvote, Linaire élatine.
Descripcioun :La velvoto-fèro es uno planto rebaladisso e di proun pelouso, que trachis dins li champ, armas e li mueio, subretout sus li sablo e l'argielo. Li flour soun pichouneto, jauno e vióuleto e pourtado pèr de long pecou. Se destrìo de sa cousino, l'erbo-de-santo-Verounico, Kickxia spuria, bonodi li fueio (soun de bratèio) que soun astado (dènt à la baso). La subsp. elatine a un pecou que la partido dóu mitan a pas ges de péu. Coumpara emé l'erbo-de-santo-Verounico que ié sèmblo proun.
Usanço :La planto èi vulnerà ri, ajudo au caiamen dóu sang di plago.
Port : Grando erbo
Taio : 10 Ã 80 cm
Fueio : óupousado
Tipe bioulougico : Teroufite
Cicle bioulougico : Planto de l'an
Gènre : Kickxia
Famiho : Plantaginaceae
Famiho classico : Scrophulariaceae
Coulour de la flour :
Petalo : irreguliero
Ø (o loungour) flour : 0,5 mm
Flourido :
Estiéu - Autouno
Sòu : Ca (Si)
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Jun à óutobre
Liò : Champ
- Ermas
- Mueio
- Colo
Estànci : Termoumediterran à Coulinen
Couroulougi : Eurimediterrano
Ref. sc. : Kickxia elatine subsp. elatine (L.) Dumort., 1827