Barralet
Muscari neglectum
Asparagaceae Hyacinthaceae
Àutri noum : Couquiéu, Couguiéu, Pourriòu, Aiet-di-chin.
Noms en français : Muscari en grappe, Muscari négligé.
Descripcioun :Lou barralet flouris d'ouro à la primo e se recounèis eisa à si flouquet de bèlli flour bluio pu longo que larjo. Li fueio, un pau redouno, soun proun longo e rebalon au sòu ço que permes de lou destria de soun cousin, lou barralet-pichot, Muscari botryoides. Coumpara emé lou barralet-pichot que ié sèmblo proun.
Usanço :B. Remuzat raporto : "L'a un peÏsan dóu Var que m'a di que, quand èro pichoun, si servié dei barralet pèr tigne en blu leis uou de Pasco". Li cabosso se manjon cuecho en liéume. Èi poussible de tasta li jóuini fueio e li flour.
Port : Erbo
Taio : 10 à 25 cm
Fueio : costo paralèlo
Tipe bioulougico : Geoufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Muscari
Famiho : Asparagaceae
Famiho classico : Hyacinthaceae
Ordre : Asparagales
Coulour de la flour :
Bluio
Petalo : 6
Ø (o loungour) flour : 0,5 à 1 cm
Flourido : Printems
Ivèr
Sòu : Ca
Autour basso e auto : 0 à 1800 m
Aparado : Noun
Febrié à jun
Liò : Champ
- Roucaio
- Ermas
- Tepiero seco
Estànci : Termoumediterran à Mountagnard
Couroulougi : Eurimediterrano
Ref. sc. : Muscari neglectum Guss. ex Ten., 1842
Agufié(-roussas)
Rosa rubiginosa
Rosaceae
Àutri noum : Agoulencié, Agrufié, Agoulancié, Grato-quiéu, Tapo-cuou.
Nom en français : Églantier couleur de rouille.
Descripcioun :Aquel agufié, Rosa rubiginosa, fai parti dóu group d'agoulencié qu'an de glando resinouso dessouto li fueio, ço que ié dounon aquesto coulour roussasso. Trachis dins li relarg dubert coume lis orle de bos. Se destrìo de Rosa micrantha qu'a lis estile lanu, si flour soun mai grando e peréu soun óurifice calicinau pu larg.
Usanço :Tóuti lis agufié fan de fru (grato-cuou, agoulènço...), riche en vitamino C e anti-enflamatiéu, que soun bon à manja, majamen en counfituro.
Port : Aubret
Taio : 1 à 3 m
Fueio : coumpausado
Tipe bioulougico : Faneroufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Rosa
Famiho : Rosaceae
Ordre : Rosales
Coulour de la flour :
Roso
Petalo : 5
Ø (o loungour) flour : 30 à 50 mm
Flourido : Printèms
- Estiéu
Sòu : Ca
Autour basso e auto : 0 à 1800 m
Aparado : Noun
Mai à juliet
Liò : Orle de bos
- Espinas
Estànci : Mesoumediterran à Mountagnard
Couroulougi : Éuroupenco
Ref. sc. : Rosa rubiginosa L., 1771