Cade
Juniperus oxycedrus
Cupressaceae
Àutri noum : Genèbre-cade, Cade-genèbre, Chai-blanc.
Nom en français : Genévrier oxycèdre.
Descripcioun :Lou cade se destrio eisa de soun cousin de garrigo, lou mourven, qu'a ges de fueio pougnènto. Un pau mai aut en mountagno se pòu rescountra lou genèbre, qu'en mai pougne mai, a uno souleto ligno blanco sus lou dessubre di fueio (lou cade n'a dos).
Usanço :Lou cade èi proun couneigu pèr soun òli que sèr pèr sougna li bèsti (pèr eisèmple li pougnaduro di tavan o lis esclop). Pèr acò faire, acampa de branco fresco, li faire crema d'un bout e reculi l'òli que s'escoulo de l'autre. A passa tèms dins d'ùni relarg, l'òli èro producho dins de four dins li champ. Lou bos de cade èi di mai dur.
Port : Aubret
Taio : Pancaro entresigna
Fueio : aguio escaumo
Tipe bioulougico : Pancaro entresigna
Cicle bioulougico : Pancaro entresigna
Gènre : Juniperus
Famiho : Cupressaceae
Coulour de la flour :
Verdo
Petalo : ges
Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna
Flourido : Printèms
Autouno
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Liò : Garrigo
- Roucaio
- Tepiero seco
Estànci :
Pancaro entresigna
Couroulougi :
Pancaro entresigna
Ref. sc. : Juniperus oxycedrus L., 1753
Pese-de-champ
Pisum sativum subsp. biflorum
Fabaceae Leguminosae
Àutri noum : Menuviho, Cese-de-champ, Meneviho, Mereviho, Mareviho.
Nom en français : Pois élevé.
Descripcioun :Lou pese-de-champ sèmblo un Lathyrus, mai si tijo soun roundo e lis estipulo di proun grosso. Fai de gròssi grano. La subsp. biflorum, à vi dóu pese cultiva (subsp. sativum), se destrìo d'éu qu'a li pecou di flour dous cop mai grand que l'estipulo, e de grano à cresto mai longo (> 2mm). Coumpara emé lou pese.
Usanço :De segur lou pese-de-champ èi bon à manja de proun de biais (grano emai jòuini fueio). La farino pòu servi à faire d'emplastre .
Port : Grando erbo
Taio : Pancaro entresigna
Fueio : coumpausado
Tipe bioulougico : Teroufite
Cicle bioulougico : Planto de l'an
Gènre : Pisum
Famiho : Fabaceae
Famiho classico : Leguminosae
Coulour de la flour :
Roso
Petalo : irreguliero
Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna
Flourido : Printèms
- Estiéu
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Liò : Tepiero seco
- Champ
- Colo
Estànci : Termoumediterran à Subremediterran
Couroulougi :
Pancaro entresigna
Ref. sc. : Pisum sativum subsp. biflorum (Raf.) Soldano, 1992