Fausso-)rouqueto
Erucastrum nasturtiifolium
Brassicaceae Cruciferae
Nom en français : Fausse Roquette à feuilles de cresson.
Descripcioun :Aquelo fausso-rouqueto èi coumuno soulamen dins la valado dóu Rose. Trachis dins li culturo, ermas e sus lou limas de ribiero. Se recounèis subretout à si fueio proun penado, sa cambo peludo, si flour bèn jauno e si boudousco (fru) que s'acabon emé un pichot benc que caup uno à dos grano. Coumpara emé la rouqueto-bastardo que ié sèmblo.
Usanço :Couneissèn pas d'usanço particuliero pèr aquelo planto. Poudèn pensa qu'èi manjadisso, qu'en Oungrìo fan uno meno de moustardo emé li grano. Escriéure au site se n'en sabès mai.
Port : Erbo
Taio : 20 Ã 80 (100) cm
Fueio : alterno
Tipe bioulougico : Teroufite
Cicle bioulougico : Planto de l'an
Gènre : Erucastrum
Famiho : Brassicaceae
Famiho classico : Cruciferae
Coulour de la flour :
Jauno
Petalo : 4
Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna
Flourido : Printèms
- Estiéu - Autouno
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Liò : Champ
- Escoumbre e proche dis oustau
- Ribiero
Estànci : Mesoumediterran à
Couroulougi :
Pancaro entresigna
Ref. sc. : Erucastrum nasturtiifolium (Poir.) O.E.Schulz, 1916
Amelié
Prunus dulcis
Rosaceae
Àutri noum : Amendié, Ameié.
Nom en français : Amandier.
Descripcioun :Aubre bèn couneigu e eisa de recounèisse que siegue en flour, emé si fueio o sis amelo (amendo). Se saup pas toujour que l'amelié (l'amendié) nous vèn di relarg d'Iran e d'Afganistan via la Grèço. Li vièis aubre rèston longtèms en plaço e fan de pichot.
Usanço :Au nostre, lis amelo servon à adouba d'ùni sucrarié coume lou nougat, mai soun peréu requisto dins li plat sala. Sabès que lis amelo amaro soun empouisounanto e mourtelo que caupon d'acide cianidrico. L'òli d'amelo èi vertuouso pèr sarra li plago e contro l'inflamacioun. La ligno èi bono pèr l'ebenistarié.
Port : Aubre
Taio : Pancaro entresigna
Fueio : alterno
Tipe bioulougico : Pancaro entresigna
Cicle bioulougico : Pancaro entresigna
Gènre : Prunus
Famiho : Rosaceae
Ordre : Rosales
Coulour de la flour :
Blanco
Petalo : 5
Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna
Flourido : Printems
Ivèr
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Liò : Roucaio
Estànci :
Pancaro entresigna
Couroulougi :
Pancaro entresigna
Ref. sc. : Prunus dulcis (Mill.) D.A.Webb.,1967