Garou
Daphne gnidium
Thymelaeaceae
Àutri noum : Canto-perdris, Bos-d'auriho, Sorbo-galino, Boufo-galino, Erbo-laurino.
Noms en français : Garou, Sain-bois.
Descripcioun :Lou garou es un aubret que fai de lòngui ramo amarinouso e que trachisson vite. Li fueio soun longo e un pau espèsso (fotò). Fai de flour blanco e de fru roujo un cop madur.
Usanço :Es uno planto forço empouisounanto, majamen si fru. Sa rusco èro acampado à passa tèms pèr n'en faire de poumado e "sougna" la pèu. Douno de bruladuro gravo, mesfisas-vous pèr lis iue. La doso mourtalo èi d'uno deseno de fru (caup d'eterousido).
Port : Aubret
Taio : 50 à 200 cm
Fueio : alterno
Tipe bioulougico : Camefite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Daphne
Famiho : Thymelaeaceae
Coulour de la flour :
Blanco
Petalo : 4
Ø (o loungour) flour : 6 à 10 mm
Flourido : Printèms
- Estiéu - Óutobre
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Remarco :
Mars à óutobre
Liò : Relarg à jòuinis aubret
- Garrigo
- Colo
Estànci : Termoumediterran à Mesoumediterran
Couroulougi : Mediterranenco-Atlantico
Ref. sc. : Daphne gnidium L., 1753
Gripo-ome
Smilax aspera
Smilacaceae Liliaceae
Àutri noum : Gros-grame, Sarsapariho, Arrapo-ome, Tiragasso, Grame-gavouat.
Nom en français : Salsepareille.
Descripcioun :Grando planto escalanto coume uno liano e que s'enviróuto emé si vediho. A d'espino pounchudo, si fueio soun en formo de cor, duro, lusènto e persistènto. Fai de pichòti flour blanco e de fru rouge.
Usanço :Emé li flour se fai de liquour e peréu de tisano (R. Salle & J.-L. Domenge). Li racino soun vertuouso utilisado contro li mau d'os e de pèu, soun peréu bono pèr la circulacioun dóu sang. Li fru se manjon pas (soun un pau empouisounant -saponido-), e nimai li fueio aleva se sias un Schtroumpf. Pamens, parèis que li brout podon èstre manja coume d'espargo.
Port : Liano
Taio : Pancaro entresigna
Fueio : costo paralèlo
Tipe bioulougico : Pancaro entresigna
Cicle bioulougico : Pancaro entresigna
Gènre : Smilax
Famiho : Smilacaceae
Famiho classico : Liliaceae
Coulour de la flour :
Blanco
Petalo : 6
Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna
Flourido : Printèms
Autouno
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Liò : Garrigo
- Baragno
Estànci :
Pancaro entresigna
Couroulougi :
Pancaro entresigna
Ref. sc. : Smilax aspera L., 1753