Acacia dealbata
Fabaceae Leguminosae
Nom en français : Mimosa.
Descripcioun :Sara baiado dins quàuqui tèms.
Acacia dealbata & Arum italicum
Acacia dealbata
Fabaceae Leguminosae
Nom en français : Mimosa.
Descripcioun :Sara baiado dins quàuqui tèms.
Port : Aubre Taio : 5 à 15 m Fueio : coumpausado Tipe bioulougico : Faneroufite Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Acacia Famiho : Fabaceae Famiho classico : Leguminosae Ordre : Fabales
Coulour de la flour : Jauno Petalo : ges Ø (o loungour) enflourejado : 5 à 6 mm Flourido : Ivèr
Sòu : Si Autour basso e auto : 0 à 300 m Aparado : Noun Remarco : Planto envahissènto Janvié à mars
Liò : Champino - Bos clar - Ribiero - Pargue Estànci : Termoumediterran à Subremediterran Couroulougi : Óurigino Australìo Ref. sc. : Acacia dealbata Link, 1822
Arum italicum
Araceae
Àutri noum : Figueiroun, Rasin-de-serp, Caulet-de-serp, Erbo-dragouno, Erbo-di-porc.
Noms en français : Arum d'Italie, Gouet d'Italie.
Descripcioun :Lou sanguieroun es uno planto poulideto bèn couneigudo que trachis dins li relarg proche d'aigo. Se recounèis à si fueio sagitado, sa flour en espato e pièi à si fru roujo. Coume l'avié vist Lamarck (1778), en caufant e en largant d'oudour que pudisson, la flour vai veni de pichòti mousco (Psychoda) que la poulinison.
Usanço :La planto caup d'alcalouïde, d'ossalate de caucion e mant'un pouisoun subretout li fueio e li fru. Pamens lou tubercule, riche en amidoun, es esta manja cue dóu tèms di carestié. Pèr acò, lou faire bèn couire e chanja l'aigo mant'un cop. Sarié vertuouso pèr li póumoun e contro li moureno e lou mau d'os (Turquìo).
Port : Erbo Taio : 20 à 70 cm Fueio : basalo Tipe bioulougico : Geoufite Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Arum Famiho : Araceae Ordre : Alismatales
Coulour de la flour : Petalo : ges Ø (o loungour) flour : 5 à 8 cm Flourido : Printèms
Sòu : Ca Autour basso e auto : 0 à 1200 m Aparado : Noun Abriéu à mai
Liò : Ribiero - Prado umido - Ermas Estànci : Termoumediterran à Mesoumediterran Couroulougi : Eurimediterrano Ref. sc. : Arum italicum Mill., 1768