Alegue
Asphodelus cerasiferus
Xanthorrhoeaceae Asphodelaceae
Àutri noum : Pourracho, Bastoun-blanc, Asfodèlo.
Nom en français : Asphodèle-cerise.
Descripcioun :L'alegue trachis dins la garrigo roucaiouso, pas trop liuen de la mar, ounte pòu crèisse à mouloun. Li fueio soun di tres coustat, pleno e verdalo, e si racino soun tuberouso. Èi pas ramificado coume sa cousino Asphodelus ramosus, e, pèr la pas counfoundre, fau verifica que lou boursoun madur fague mai de 8 mm. Asphodelus albus, éu, trachis en mountagno.
Usanço :L'alegue èi pas di mai utilisa. Li flour soun manjadisso e li racino soun estado manjado dóu tèms di carestié. La racino èi couneigudo pèr faire pissa.
Port : Grando erbo
Taio : 80 Ã 150 cm
Fueio : costo paralèlo
Tipe bioulougico : Geoufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Asphodelus
Famiho : Xanthorrhoeaceae
Famiho classico : Asphodelaceae
Coulour de la flour :
Blanco
Petalo : 6
Ø (o loungour) flour : 20 Ã 25 mm
Flourido : Printèms
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Remarco : Planto de coustiero
Abriéu à mai
Liò : Garrigo
- Tepiero seco
- Roucaio
- Duno
Estànci : Termoumediterran à Subremediterran
Couroulougi : Estenomediterrano-Ouèst
Ref. sc. : Asphodelus cerasiferus J.Gay, 1857
Pese-de-champ
Pisum sativum subsp. biflorum
Fabaceae Leguminosae
Àutri noum : Menuviho, Cese-de-champ, Meneviho, Mereviho, Mareviho.
Nom en français : Pois élevé.
Descripcioun :Lou pese-de-champ sèmblo un Lathyrus, mai si tijo soun roundo e lis estipulo di proun grosso. Fai de gròssi grano. La subsp. biflorum, à vi dóu pese cultiva (subsp. sativum), se destrìo d'éu qu'a li pecou di flour dous cop mai grand que l'estipulo, e de grano à cresto mai longo (> 2mm). Coumpara emé lou pese.
Usanço :De segur lou pese-de-champ èi bon à manja de proun de biais (grano emai jòuini fueio). La farino pòu servi à faire d'emplastre .
Port : Grando erbo
Taio : Pancaro entresigna
Fueio : coumpausado
Tipe bioulougico : Teroufite
Cicle bioulougico : Planto de l'an
Gènre : Pisum
Famiho : Fabaceae
Famiho classico : Leguminosae
Coulour de la flour :
Roso
Petalo : irreguliero
Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna
Flourido : Printèms
- Estiéu
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Liò : Tepiero seco
- Champ
- Colo
Estànci : Termoumediterran à Subremediterran
Couroulougi :
Pancaro entresigna
Ref. sc. : Pisum sativum subsp. biflorum (Raf.) Soldano, 1992