Roundoto
Glechoma hederacea
Lamiaceae Labiaceae
Àutri noum : Chamecisso, Terreto, Courrejo-de-sant, Roundeto, Camecisso.
Noms en français : Lierre terrestre, Courroie de saint Jean.
Descripcioun :La roundoto o chamecisso s'atrobo majamen dins li valado de nòsti mountagno qu'amo pas gaire lou relarg mieterran. Se recounèis à si fueio en cor quà si roundo, si flour bluio pèr dos o tres.
Usanço :Es uno planto di proun vertuouso qu'es emplegado desèmpièi li Grè e visto coume uno panacèio à l'age-mejan. Se counèis forço prouprieta e d'en proumié aquelo de faire pissa. Mai peréu d'ajuda à digeri e à toussi, de sarra li car, contro l'enflamacioun e peréu pèr li moureno. La poudès manja, mai èi recoumanda de n'en pas prendre de trop.
Port : Erbo
Taio : 10 Ã 30 cm
Fueio : óupousado
Tipe bioulougico : Emicriptoufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Glechoma
Famiho : Lamiaceae
Famiho classico : Labiaceae
Ordre : Lamiales
Coulour de la flour :
Bluio
Petalo : irreguliero
Ø (o loungour) flour : 0,7 Ã 2 cm
Flourido : Printèms
Sòu : Ca
Autour basso e auto : 0 Ã 1600 m
Aparado : Noun
Mars à jun
Liò : Ermas
- Ribiero
- Baragno
Estànci : Subremediterran à Mountagnard
Couroulougi : Bourealo
Ref. sc. : Glechoma hederacea L., 1753
Rougeto(-di-gros-fru)
Oenothera pycnocarpa
Onagraceae
Autre noum : Erbo-dis-ase.
Nom en français : Onagre au fruits épais.
Descripcioun :Aquest Oenothera èi lou mai grand, que pòu faire mai de 2 mètre d'aut. Flouris tre la fin de juliet e fai pas, pèr lou gènre, de flour forço grando. Li fueio soun en formo de lanço e di proun noumbrouso proche l'inflourejado. Li sepalo soun peludo (fotò).
Usanço :La rougeto nous vèn d'Americo dóu Nord. Se manjon, li racino (cuecho), li fueio (coume d'espinard), li flour (en ensalado) emai peréu li grano que dounon d'òli richo en oumega-3. Li racino de rougeto soun vertuouso contro lou mau de vèntre.
Port : Grando erbo
Taio : 0,8 Ã 2,5 m
Fueio : óupousado
Tipe bioulougico : Emicriptoufite
Cicle bioulougico : Renadivo mounoucarpico
Gènre : Oenothera
Famiho : Onagraceae
Coulour de la flour :
Jauno
Petalo : 5
Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna
Flourido :
Estiéu
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Liò : Champ
- Mar
- Sablo
Estànci : Mesoumediterran à Coulinen
Couroulougi : Óurigino Americo-Nord
Ref. sc. : Oenothera pycnocarpa G.F.Atk. & Bartlett, 1913