Gladiolus italicus
Iridaceae
Àutri noum : Coutelas, Coutelo, Glaujòu, Glai, Coutelet.
Nom en français : Glaïeul des moissons.
Descripcioun :Sara baiado dins quàuqui tèms.
Gladiolus italicus & Oenothera pycnocarpa
Gladiolus italicus
Iridaceae
Àutri noum : Coutelas, Coutelo, Glaujòu, Glai, Coutelet.
Nom en français : Glaïeul des moissons.
Descripcioun :Sara baiado dins quàuqui tèms.
Port : Erbo Taio : 0,5 à 1,2 m Fueio : costo paralèlo Tipe bioulougico : Geoufite Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Gladiolus Famiho : Iridaceae Ordre : Aspargales
Coulour de la flour : Roso Petalo : irreguliero Ø (o loungour) flour : 3 à 4 cm Flourido : Printèms
Sòu : Ca Autour basso e auto : 0 à 1200 m Aparado : Noun Abriéu à jun
Liò : Champ - Ermas - Vigno - Óuliveto Estànci : Termoumediterran à Mesoumediterran Couroulougi : Mediterrano-Atlantico Ref. sc. : Gladiolus italicus Mill., 1768
Oenothera pycnocarpa
Onagraceae
Autre noum : Erbo-dis-ase.
Nom en français : Onagre au fruits épais.
Descripcioun :Aquest Oenothera èi lou mai grand, que pòu faire mai de 2 mètre d'aut. Flouris tre la fin de juliet e fai pas, pèr lou gènre, de flour forço grando. Li fueio soun en formo de lanço e di proun noumbrouso proche l'inflourejado. Li sepalo soun peludo (fotò).
Usanço :La rougeto nous vèn d'Americo dóu Nord. Se manjon, li racino (cuecho), li fueio (coume d'espinard), li flour (en ensalado) emai peréu li grano que dounon d'òli richo en oumega-3. Li racino de rougeto soun vertuouso contro lou mau de vèntre.
Port : Grando erbo Taio : 0,8 à 2,5 m Fueio : óupousado Tipe bioulougico : Emicriptoufite Cicle bioulougico : Renadivo mounoucarpico
Gènre : Oenothera Famiho : Onagraceae
Coulour de la flour : Jauno Petalo : 5 Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna Flourido : Estiéu
Sòu : Ca Autour basso e auto : Pancaro entresigna Aparado : Noun
Liò : Champ - Mar - Sablo Estànci : Mesoumediterran à Coulinen Couroulougi : Óurigino Americo-Nord Ref. sc. : Oenothera pycnocarpa G.F.Atk. & Bartlett, 1913